HKM stiften punt

Artikelnummer: 180385707 2 11mm

Kalkoen punt zeskantig

puntige kalkoen in zeshoekige vorm. verkrijgbaar in de maten 11, 15, 19 mm

Ter informatie;

Voor het bepalen van de juiste kalkoenen (ook wel proppen genoemd) per discipline, zal je moeten nagaan welke snelheid je paard zal maken om te doen wat er van hem gevraagd wordt. Tijdens een springparcours met kleine wendingen wil je graag veel grip, zodat je paard niet uitglijdt. Echter, te veel grip kan ervoor zorgen dat de achterbenen van je paard niet voldoende of snel genoeg meekomen. Wat weer kan zorgen voor blessures.

Conditie van de bodem

Bij een harde en droge bodem wordt geadviseerd om een licht gespitste kalkoen in middellengte in de te draaien (zie 1). Is de bodem wel hard, maar niet droog? Gebruik dan een puntige kalkoen.

Bij een natte bodem wordt geadviseerd om een langere kalkoen met kop in te draaien. Welk type kop je het beste kan gebruiken hangt af van het soort bodem. Bij kleibodems of modder kun je het beste een stompe kalkoen met vierkante kop gebruiken.

Fijn gras wordt gladder dan lang en grof gras. Bij fijn gras gebruik je een ronde tot puntige kop . Bij grof of lang gras gebruik je een ronde tot meerhoekige kop (zie figuur 1/4).

Ervaring

Heeft jouw paard nog nooit kalkoenen onder zijn ijzers gehad? Door de remmende werking kan een onervaren paard in het begin weleens struikelen. Draai bij voorkeur dus bij een onervaren paard geen grote kalkoenen in.

Tips

  • Draai aan de binnenkant van de hoefijzers nooit puntige kalkoenen. Dit omdat de paardenbenen elkaar weleens aan tikken en een puntige kalkoen dan lelijke verwondingen kan veroorzaken.
  • Let er bij het gebruik van verschillende kalkoenen op dat alle kalkoenen volledig de grond in zakken, zodat er geen scheve stand van de hoef ontstaat.
  • Controleer de gaten in de hoefijzers voor je op concours gaat. Maak ze schoon en vul ze op met een prop watten.
  • Doe je paard tijdens de warming-up (en waar het mag tijdens de wedstrijd) beenbescherming om.

Om blessures te voorkomen is het van groot belang met zorg de juiste kalkoenen te kiezen. Bovenstaande punten kun je zien als vuistregel, maar blijf altijd kijken naar hoe je paard op de kalkoenen reageert.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »